Počasen 'net? Morda je le brskalnik

03. julij 2010

Ob pregledovanju spletnih strani se nam vsem občasno zazdi, da računalnik preveč "melje", da je "internet počasen", je "kišta" že za na odpad in internetni ponudnik kliče po brci v ja... Javascript je morda vzrok. Bolje rečeno, brskalnik, ki ga ne "prebavi" dovolj hitro in elegantno.

Stopimo korak nazaj in si situacijo bolje oglejmo, od daleč, brez napornih tehnikalij. Najprej si priznajmo, da je za vse res lahko kriv naš 400 megaherčni Pentium oz. sosed, ki se je obesil na našo nezavarovano brezžično omrežje. In najbrž je najbolje najprej preveriti prav te sume. Ko najbolj očitne možnosti izključimo, je vredno preveriti kateri brskalnik poganjamo.

Naše najljubše spletne strani, aplikacije in storitve (Gmail, Facebook, HappyScrappyHeroPup, itd...) se pogosto zatekajo v JavaScript. To je skriptni jezik, s katerim lahko avtorji spleta popestrijo uporabniško izkušnjo, tako da na straneh vključijo navodila - skripte za "obnašanje" uporabnikovega brskalnika. Ta navodila se izvedejo na uporabnikovem računalniku (client side), kar pomeni, da "obremenijo" resurse uporabnikovega računala. Poenostavljeno - naš računalnik takrat gara. Računalo mora garati! Res, vendar pa brskalniki različno dobro "interpretirajo" JavaScript "navodila" in zato lahko računalnik obremenijo bolj kot je potrebno. Takrat "gajba" postane neodzivna, počasna. Dvigne se nam pritisk, razmišljati začnemo o hladnem orožju in barvi najljubše krvne skupine. Ni nam prijetno.

Neljubi situaciji se lahko izognemo (oz. jo vsaj olajšamo), če poskrbimo, da je naš brskalnik kos izzivom moderne uporabe JavaScripta. Pogovorimo se z njim,... ali pa ga kar zamenjajmo z drugim, sodobnejšim. Odločitev je vaša, razlike pa so lahko dokaj dramatične. V praksi lahko to pomeni, da namesto tridesetih sekund čakamo le pol sekunde, ob tem pa istočasno v ozadju poslušamo najljubšo skladbo skupine Eiffel 65 (Blue (Da Ba Dee)... ne slepite se, všeč vam je), brez da bi ta preskakovala. Živeti je spet lepo.

Poglejmo si stvar v sliki.

Poudariti je potrebno, da rezultati testiranja niso dovolj natančni, da bi lahko povsem natančno ločili, kateri izmed najhitrejših brskalnikov je absolutni zmagovalec. Če ne drugega, so rezultati odvisni od operacijskega sistema, ki poganja računalnik. Jasno pa je, da so nekateri (predvsem starejši) brskalniki znatno počasnejši.

Kot da ni dovolj, da je brskalnik počasen, ta ob svojem "mletju" upočasni tudi ostale programe, saj pošteno obremeni procesor (V našem primeru je to predvajalnik glasbe, ki še vedno vrti naš najljubši europop ansambel). Spodnja slika prikazuje obremenitev procesorja z zastarelim brskalnikom in veliko manjšo porabo resursov ob uporabi brskalnika, ki JavaScript izvaja bolj optimizirano. Razlike so konkretne, natančneje rečeno: za debelino palca.

Če še vedno uporabljate Internet Explorer 6, 7 ali Firefox 2, vas brskalnik na modernih straneh pošteno upočasnjuje in nadgradnja bo prinesla drastične spremembe. Tudi tisti, ki poganjate Internet Explorer 8 oz. Firefox 3 si lahko pregledovanje spleta olajšate, če preskočite med zmagovalne pregledovalnike: Firefox 3.5, Opera 10.53, Chrome 5 ali Safari 4. Ne jutri, zdaj!

P.S.: Utišajte predvajalnik glasbe.

Preizkusite brskalnik v JavaScript testu.

Komentarji

Oddaj komentar

Spodnji test nam pomaga omejiti avtomatizirano oddajo komentarjev. Pravilno rešen test je pogoj za oddajo komentarja. Hvala za razumevanje.

Oddaljena pomoč

Hitri kontakti

Novice

Reklamna sporočila:

iKrea.si