5 nasvetov za pisanje na spletu

01. december 2009

Ena izmed pomembnejših optimizacij spletnega mesta je optimizacija besedil. Tekste je potrebno prilagoditi branju in iskanju z računalnikom. Ljudje v iskalnih nizih običajno uporabljajo preproste besede, zato je pomembno da so le-te vključene v naših vsebinah. Pomembno je, da se pomembne informacije ponovijo večkrat in na pravih mestih, tako da jih bralci ne preskočijo, ko preletijo naše vsebine. Naslednji nasveti vam bodo pomagali pri oblikovanju lažje berljivih in zato učinkovitejših spletnih vsebin.

  1. Pišite jasno in v preprostem jeziku. Izogibajte se slengu, žargonu in neobičajnim izrazom. Besedilo naj bo razumljivo čim širšemu krogu ljudi.
  2. Če je le možno, uporabljajte preproste besede. Recimo “razmnoževanje” namesto “reprodukcija”. Ljudje v iskalnih nizih uporabljajo preproste besede.
  3. Izogibajte se kompleksnim stavkom. V posameznem stavku izpostavite le eno idejo/koncept. Uporabljajte aktiv namesto pasiva. “Prejeli smo nagrado”, namesto “Nagrada je bila podeljena nam.". Aktiv je krajši, bolj preprost in razumljiv.
  4. V vsakem odstavku se osredotočite le na eno idejo. Uporabniki ga bodo tako lahko in hitro preleteli in dojeli bistvo odstavka. Na tak način lahko uporabnik v omejenem času preletijo več besedila - več vaših idej/pobud/ponudb.
  5. Na začetku spišite povzetek. Prvi stavek vsakega odstavka naj vsebuje njegov povzetek, vsak prvi odstavek naj povzame bistvo strani. Uporabniki tako lažje in hitreje najdejo vsebino, ki jih zanima.Večina ljudi na spletu daljših besedil ne bere, če ne ve o čem besedilo govori. Dober primer povzemanja na začetku lahko najdemo v časopisih, kjer pri odstavek običajno povzame zgodbo celotnega članka.
Več nasvetov za pisanje na spletu si lahko preberete v članku: Dodatni nasveti za pisanje na spletu

Komentarji

Oddaj komentar

Spodnji test nam pomaga omejiti avtomatizirano oddajo komentarjev. Pravilno rešen test je pogoj za oddajo komentarja. Hvala za razumevanje.

Oddaljena pomoč

Hitri kontakti

Novice

Reklamna sporočila:

iSys.si