Nemška vlada odsvetuje uporabo Internet Explorerja

05. april 2010

Pravzaprav, ne le nemška vlada...  uporabo Microsoftovega Internet Explorerja (IE) že leta odsvetujejo strokovnjaki s področja varnosti, spletnega oblikovanja, kot tudi večina izkušenejših uporabnikov spleta.


Glavne kritike so usmerjene predvsem na močno integracijo brskalnika z operacijskim sistemom, kar avtomatično pomeni večjo izpostavljenost za potencialne varnostne luknje. Drugi, kritizirajo IE-jevo zastarelost kar se tiče prikazovanja spletnih strani, le-to je namreč zaradi nepodprtosti (oz. slabe implementacije standardov) večkrat drastično drugačno od konkurenčnih brskalnikov in zato predstavlja problem tudi za izdelovalce spleta. Medtem, pa naprednejši uporabniki opozarjajo tudi na zastarelo funkcionalnost, ki zdaj že pregovorno, za ostalimi brskalniki zaostaja vsaj za generacijo.Poziv strokovnjakov k menjavi Internet Explorerja za modernejše brskalnike, pa je trenutno odziv na nedavne napade na industrijske gigante (Google, Adobe, Yahoo...), katerim so napadalci, ki naj bi po vseh indikatorjih izvirali s Kitajske, penetrirali računalniške mreže in si postregli s sočnimi tajnimi informacijami. Glavni šibki člen (poleg uporabnika) naj bi bil prav zadnji exploit Microsoftovega brskalnika. Pred kratkim pa je "recept" za vdor  v mrežo prek lukenj v Internet Explorerju pricurljal tudi v javnost, kar pomeni, da bo marsikdo še poizkušal izrabiti nepripravljenost manj ozaveščenih uporabnikov.


Strokovnjaki za računalniško varnost opozarjajo, da so bili napadi izredno napredni in organizirani, kar so doslej videli le na področju vojske, nikoli pa v gospodarskem sektorju. Nemalo je takih, ki opozarjajo na verjetno vpletenost kitajske vlade,  ki se v imenu napredka in hitre gospodarske rasti poslužuje vseh metod, ki so na voljo.


Gospodarsko vohunjenje in splošno kršenje uporabnikove zasebnosti sta v polnem zagonu in prav je, da se uporabniki zavedajo in aktivno trudijo preprečevati vdore oz. ohranjati svoje pravice do zasebnosti.


Varnost tajnih podatkov vašega podjetja, je v tokratnem primeru lahko izničena že, če nekdo izmed uporabnikov uporablja slabo zaščiten brskalnik. Vam je vseeno? Se to ne more zgoditi vam? Nimate česa skrivati?


Običajno so to uporabnikove reakcije pred izgubo podatkov. Kasneje, ko je že prepozno se spomnimo na "malenkosti", ki jih ob podrobnem pregledu lahko zlikavci izvlečejo iz izgubljenih podatkov.


V dotičnem primeru uporabnikom priporočamo uporabo naprednejšega brskalnika kot je najnovejši Mozilla Firefox, v kombinaciji z varnostnimi dodatki, kot je plugin NoScript (ki preprečuje izvajanje skript v brskalniku), kot tudi uporabi "peskovnika" (sandbox) - recimo Sandboxie, ki brskalnik izolira od ostalih podatkov operacijskega sistema. Poleg tega pa so dobra protivirusna zaščita, napreden požarni zid s HIPS (host based intrusion prevention system) že stalnica odgovornih uporabnikov.


O varnosti vašega raćunalnika oz. omrežja se posvetujte z našimi strokovnjaki.

Komentarji

Oddaj komentar

Spodnji test nam pomaga omejiti avtomatizirano oddajo komentarjev. Pravilno rešen test je pogoj za oddajo komentarja. Hvala za razumevanje.

Oddaljena pomoč

Hitri kontakti

Novice

Reklamna sporočila:

iSys.si