Vaš sošolec s Facebooka je vladni vohun

23. februar 2011

Ste sklepanje novih in iskanje starih, pozabljenih prijateljstev ter vsakodnevno komunikacijo prek socialnih omrežjih že povsem ponotranjili in pozabljate na vprašljivost zasebnosti in verodostojnosti komunikacije?

Ponovno vas utegne predramiti vsebina pred kratkim razkritih tajnih načrtov, ki kaže da si svetovne vlade (v tem primeru ameriška, vendar bi bilo lahkomiselno, da tega ne bi pričakovali tudi od drugih) načrtujejo infiltracijo socialnih omrežij za nadzorovanje in celo zavajanje tujih, kot tudi lastnih državljanov.

V razkritih dokumentih ameriška vlada razkriva želje po kreiranju večjega števila "lažnih" uporabnikov (ki lahko zavzamejo identiteto pravih oseb) za "manipuliranje in usmerjanje javnega mnenja". Iz dokumentov je razvidno, da se stvar ne konča s tem, temveč gre za želje po nadzoru državljanov in celo podtikanju izjav "problematičnim" akterjem.

Da se na kakršnekoli moralna načela povsem požvižgajo, dokazuje tudi izsek, ki brez zadržkov ponuja primer za prelisičenje uporabnikov:

(povzetek)
"Celo najbolj ozaveščeni uporabniki so lahko zmanipulirani. V fazi osnovnega zbiranja podatkov je običajno možno naleteti na splošne podatke, kot je 'domače' mesto oz. šola ki jo/je uporabnik obiskoval. S pomočjo informacij na šolski strani oz. storitev kot je classmates.com lahko izvemo imena (bivših) sošolcev, pregledamo kdo od teh nima kreiranega Facebook profila in ga odpremo v njegovem imenu. Večina je najlažje zmanipulirana pod pretvezo "prijateljstva". Ko pristopate do uporabnika, ki ga želite infiltrirati najprej ustvarite "skupna prijateljstva" z njegovimi prijatelji (sošolci) s socialnega omrežja, saj boste pod krinko "skupnih prijateljev" lažje pridobili njegovo zaupanje."

Razkrinkani dokumenti kažejo, da je v namene zavzemanja lažnih identitet, ameriška vlada dala izdelati aplikacijo za masovno kreiranje porabniških profilov.

Iz takih in podobnih razkritij, ki se vrstijo vse pogosteje je logično sklepati, da se podobno že dogaja na precej masovnem in svetovnem nivoju.

Prav tako ne gre "le" za eksploitacijo  v "dobre namene". Tudi, če nimate "ničesar skrivati" ste zlahka nedolžna žrtev podtikanja morda kakšni drugi, nekomu "neljubi", skupini akterjev.

Ob vsakodnevni komunikaciji prek "novih medijev" tako ne škodi občasna debata v živo. Če ne drugega, že za to, da preverite ali ste včerajšnjo zgodbo zaupali res pravi osebi.

Za zaključek še misel iz razkritih vladnih dokumentov:

"S tem ko se uporabnik udeležuje komunikacije prek socialnih omrežij je varen le toliko, kot njegov najbolj nepazljiv prijatelj".

Koliko vaših on-line "prijateljev" bi zlahka zmanipulirali? Ste morda šibki člen vi in s tem potencialno ogrožate sebe in svoje prijatelje?

Rešitev je najbrž v bolj premišljeni uporabi komunikacijskih kanalov. Zakaj "čez noč" vso komunikacijo zaupate Facebooku in drugim novincem, ki dnevno sprožajo polemike o zasebnosti?

Vir.

Komentarji

Oddaj komentar

Spodnji test nam pomaga omejiti avtomatizirano oddajo komentarjev. Pravilno rešen test je pogoj za oddajo komentarja. Hvala za razumevanje.

Oddaljena pomoč

Hitri kontakti

Novice

Reklamna sporočila:

iSys.si