Koliko stane izdelava internet strani?

01. oktober 2009

Eno najpogostejših vprašanj, ob katerem občutim zadrego je: "Koliko stane izdelava internet strani?". Zakaj zadrega? Ker ne vem odgovora.

Tipičen (skrajšan) dialog poteka takole:

Naročnik: "Dober dan. Odločili smo se, da bomo izdelali novo (obnovili staro) svojo internet stan. A mi lahko poveste koliko to stane."
iLab: "Se zahvaljujem za vprašanje, pa vendar ne morem odogovoriti, ker ne vem, kakšno internet stran ste imeli v mislih."
Naročnik: "Nič posebnega. Saj veste. Koliko to stane?"
ZADREGA: "Ne ne vem, kaj misli. Kaj naj mu/ji odgovorim? Karkoli bom rekel se bom zlagal.
iLab: "Cena je odvisna od obsega, od kompleksnosti, od želja. Res ne morem kar tako po telefonu".
Naročnik: "Razumem. Pa vseeno. Na začetku bi samo radi vedeli, koliko nas bo stalo, da bomo vedeli, kaj to finančno pomeni za nas."
ZADREGA: "Kaj pa sedaj? Kaj naj rečem. Nič uporabil bom svojo najboljšo primerjavo."
iLab: "Poglejte. Tudi na odgovor, koliko stane hiša, ne poznava odgovora ne vi ne jaz. Ali je enonadstropna, ali je podkletena, kako velika je, kakšni materiali so uporabljeni. Tudi pri internet strani je podobno. Vse to vpliva na ceno."

In tako se lahko ponovi še parkrat. Kakšen je rezultat? Običajno je povabilo na pogovor, kjer skupaj predebatiramo želje, ideje, obseg, ...

Odgovora na vprašanje, koliko stane izdelava spletne strani, preprosto ni.
Seveda je za naročnika velikokrat številka v evrih ključnega pomena. In zgodi se, da naročnik izvajalca ne more razumeti, zakaj mu ne more podati tako preprostega odgovora, kot je cena.

Cilj tako naročnika kot izvajalca pa je, da skupaj prideta do čim bolj točne cene.
Zato nasvet naročnikom: čim bolje določite svoje želje, ideje, namene spletne strani, kdo so vaši ciljni obiskovalci, kaj je namen spletne strani, ...

In to je šele prvi korak. Potem pozorno poslušajte izvajalca, saj vam bo na podlagi svojega znanja in izkušenj znal svetovati, kaj še manjka, kakšni so sedaj trendi, kaj še lahko dosežete, kako se to doseže, ...

Vse to vpliva na končno ceno:
  • kako kompleksna stran je;
  • kakšne funkcionalnosti naj ima stran;
  • ali je zasnovana tako, da se jo da dopolnjevati z novim funkcionalnostmi;
  • ali jo naročnik lahko samostojno ureja;
  • katere možnosti za obiskovalci omogoča;
  • kakšna oblika je potreb za stran;
  •  ...

In smo prišli do odgovora: Koliko stane izdelava internet strani lahko določita samo naročnik in izvajalec skupaj, na podlagi načrta internet strani.

Matjaž Sladojevič
direktor podjetja iLab

Komentarji

Oddaj komentar

Spodnji test nam pomaga omejiti avtomatizirano oddajo komentarjev. Pravilno rešen test je pogoj za oddajo komentarja. Hvala za razumevanje.

Oddaljena pomoč

Hitri kontakti

Novice

Reklamna sporočila:

iKrea.si